«Επιτάφιο Κέντημα»

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα της Μ. Εβδομάδας με τα περισσότερα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού, τα οποία επικεντρώνονται στις μέρες μας στις οικιακές και γαστρονομικές επιλογές του κάθε τόπου. Όμως, ένα σπουδαίο έθιμο που αιώνες κουβάλησε στους ώμους του ο λαός μας και είναι δηλωτικό της συμμετοχής του στην τελετουργική  διαδικασία των Παθών του Κυρίου, αποτελεί ο στολισμός του Επιταφίου, από εθελόντριες γυναίκες και παιδιά, που αυτοσχεδιάζοντας «κεντούν» το ταφικό μνημείο του Ιησού, με λουλούδια της άνοιξης. Πασχαλιές, ζουμπούλια, μαργαρίτες, κάλλες, κρίνοι, τριαντάφυλλα, λεμονανθοί, κισσοί και αραχνάκια μετατρέπονται σε όμορφες συνθέσεις και κατατίθενται ως προσευχή στο πάθος του Θεανθρώπου.

Αυτή την τελετουργία της συνεισφοράς της άνοιξης- φύσης & ανθρώπου- στο θείο πάθος αισιοδοξούμε να διδάξουμε στη νέα γενιά την Μ. Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, ώρα 10.00 στο εκκλησάκι του Αγίου Σύλλα Νεάπολης, στολίζοντας τον μικρό ξυλόγλυπτο επιτάφιο με τα αγνά χεράκια των μικρών παιδιών υπό την καθοδήγηση έμπειρων γυναικών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παράδοσης μας και στην εμπέδωση της αντίληψης της ανιδιοτελούς προσφοράς!

Ταυτόχρονα στον αύλειο χώρο του ναΐσκου η κ. Μιράντα Συλλιγάρδου θα ωθήσει τους νεαρούς φίλους μας σε παραδοσιακούς ρυθμούς μέσω θεατρικού παιχνιδιού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη λαϊκή « ιεροτελεστία» της Μ. Παρασκευής, που λαμβάνει χώρα στον εν λόγω ναό κάθε χρόνο με τη συρροή των πιστών για την ιαματική χρήση του ύδατος που ρέει από πηγάδι ευρισκόμενο εντός του ναού.

Share

Μετάβαση στο περιεχόμενο