Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο Μουσείο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, το νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο και την Α Λυκείου, καθώς και για ομάδες ειδικής αγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επετειακά κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Η αντίληψη που διατρέχει τον σχεδιασμό τους αναφορικά με την επιδιωκόμενη μάθηση λαμβάνει υπ’ όψη τα ηλικιακά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των παιδιών που συμμετέχουν. Στόχος είναι η συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη, η έκφραση προφορικού και γραπτού λόγου, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και η χαρά που θα βιώσουν μέσω της εμπλοκής τους σε βιωματικές δραστηριότητες.

  1. Πάμε σαν άλλοτε (για μαθητές δημοτικών σχολείων), ένα πρόγραμμα ευέλικτο για όλες τις ηλικίες, που περιλαμβάνει γρίφους, αινίγματα, ζωγραφική, παντομίμα, δραματοποίηση, διήγηση. Στόχος είναι η γνώση του παρελθόντος και η συνέχεια του παρόντος σε όλα τα στάδια της κοινωνικής ζωής.
  2. Απόψε ονειρεύτηκα, πρόγραμμα που αφορά όλες τις ηλικίες. Οι μαθητές καλούνται να ξαπλώσουν σε πατητές (μάλλινες υφαντές κουβέρτες), αγκαλιά με ένα έκθεμα. Το έκθεμα θα τους «διηγηθεί» την ιστορία του και στη συνέχεια θα την πουν στους συμμαθητές τους.
  3. Γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων. Τα τοπικά προϊόντα (χαρούπι, αμύγδαλο, ελαιόλαδο) γίνονται εκπαιδευτικά εργαλεία και το πρόγραμμα συνδυάζει τη γευσιγνωσία με τις διατροφικές συνήθειες.
  4. «Aνεβαλώματα του νου, μαλάματα τσι γλώσσας». Το πρόγραμμα εκπονείται στο πλαίσιο της ενότητας «Ποικιλίες της Γλώσσας» του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄ Λυκείου. Στόχος είναι η ένταξη της ντοπιολαλιάς στην καθημερινότητα των μαθητών και η ανάδειξη του πλούτου της γλώσσας μας μέσα από τα γλωσσικά ιδιώματα.
  5. Επετειακές δράσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα με παραμύθια και τοπικά έθιμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο