ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ

Οι Συλλογές του προερχόμενες από δωρεές κυρίως δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα της ζωής του Μεραμπέλλου από τον 19ο αι. και εξής.

Shape

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγησή του από την αίθουσα της νεώτερης Ιστορίας σε τρεις ενότητες:

Άνθρωποι και γεγονότα αναπηδούν μέσα από φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια ιστορικά, ανασυνθέτοντας το τοπίο μιας πόλης στο ξεκίνημά της και μιας ολόκληρης περιοχής στο θέατρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Ο Κωστής Αδοσίδης πασάς ο δημιουργός της Νεάπολης. Εγκαταστάθηκε στο Καινούργιο Χωριό το 1868 και αποχώρησε το 1871, αφήνοντας πίσω του πλούσιο κτηριολογικό απόθεμα δημοσίων κτηρίων και υποδομών.

Ο Μανώλης Πυτικάκης που με ευθύνη της συζύγου του, Μαρίας Πιτυκάκη, μετά το θάνατό του, σύμφωνα με τη διαθήκη του, παραχώρησε όλα τα τεκμήρια που είχε συγκεντρώσει και αφορούν στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και της Κρητικής Χωροφυλακής. 

Η Σημαία της Κρητικής Πολιτείας, ο Ύμνος της Κρητικής Πολιτείας, η Σημαία της περιόδου της Επανάστασης στο Θέρισσο, τα νομίσματα, τα όπλα, οι στολές των Χωροφυλάκων, το δαμασκηνό σπαθί με εγχάρακτη την ημισέλινο κλπ.

Ο β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και Αντίσταση υπήρξαν για το τόπο μας συγκλονιστικά γεγονότα. Πολεμιστές στα βουνά της Αλβανίας, πολεμιστές στην Κρήτη, βασανισμένοι άνθρωποι στα στρατόπεδα του Άουσβιτς, Νταχάου, Μάουτχάουζεν και Μπιργκενάου, εκτελεσθέντες στις φυλακές, όπως ο σπουδαίος δικηγόρος Ρούσσος Α. Κούνδουρος και πλήθος αντιστασιακών σε όλα τα επίπεδα είναι ο απολογισμός αυτής της σκοτεινής περιόδου.

Στις επόμενες αίθουσες ακολουθούν:

Shape
Μετάβαση στο περιεχόμενο