Οι επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων

Το εμπόριο

Το εμπόριο αποτελούσε πάντα μια δραστηριότητα που επέφερε οικονομική ευμάρεια. Το λάδι, τα αμύγδαλα και τα χαρούπια ήταν τα κύρια προϊόντα διακίνησης εκτός της περιοχής.

Τυπογραφείο

Η τέχνη της τυπογραφίας εμφανίζεται στην Νεάπολη πολύ  νωρίς. Εκτυπώνονται περιοδικά και εφημερίδες τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και βιβλία ντόπιων συγγραφέων.

Φωτογραφείο

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι φωτογράφοι είναι περιφερόμενοι. Η φωτογραφική μηχανή στήνεται σε πλατείες και εκκλησίες και αποτυπώνει τη ζωή μέσα από το μαύρο πανί.  Όλο το φωτογραφικό σύστημα στηρίζεται σε ξύλινο τρίποδα, και η διαδικασία φωτογράφισης δημιουργεί μια φαντασιακή εικόνα σήμερα, με το φωτογράφο να χώνει το κεφάλι του μέσα στο μαύρο πανί και να ξεπροβάλλει λίγο αργότερα με τη φωτογραφία στο χέρι

Καφενείο- κουρείο

Η κοινωνική ζωή των κατοίκων, κυρίως των ανδρών περιορίζεται  στο καφενείο. Εκεί, ανάμεσα στο άρωμα του καφέ και της ρακής οι άνθρωποι μετά το μόχθο της ημέρας συζητούν, αστειεύονται ή παίρνουν αποφάσεις. Ο καφετζής πίσω από τον πάγκο του, το τεζιάκι, είναι σημαντική πηγή πληροφόρησης για κάθε τι που συμβαίνει.

Πολλές φορές το κουρείο δεν αποτελούσε ξεχωριστό χώρο, αλλά συστεγαζόταν με το καφενείο. Η εμφάνιση των ανδρών και το περιποιημένο κεφάλι ήταν προτεραιότητα.

Σαγματοποιείο ή Σαμαράδικο

Τα γαϊδούρια ήταν το μοναδικό μεταφορικό μέσο και ο εξοπλισμός του αποτελούσε βασικό στοιχείο για τις μεταφορές προϊόντων και ανθρώπων. Αυτό οδήγησε και την δημιουργία των σαγματοποιίων.

Ξυλουργείο

Το ξύλο, ως φυσικό υλικό, απετέλεσε ανέκαθεν το βασικό υλικό κατασκευής θυρών, παραθύρων, ντουλαπιών, εργαλείων καθημερινότητας οικιακής και επαγγελματικής χρήσης . Στην έκθεση υπάρχει ο πάγκος ενός ξυλουργού με τα απαραίτητα εργαλεία για την επεξεργασία του ξύλου.

Ραφείο

Οι μοδίστρες και οι ράφτες ήταν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα, Όλα τα ενδύματα, αντρικά, γυναικεία, παιδικά αλλά και επαγγελματικά ήταν χειροποίητα. Στα ραφτάδικα και μοδιστράδικα εργάζονταν μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών, αφού η προσεγμένη εμφάνιση αποτελούσε χαρακτηριστικό γνώρισμα της Νεαπολίτικης κοινωνίας.

Υποδηματοποιείο ή τσαγκαράδικο

Υποδήματα δερμάτινα χειροποίητα για όλους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο