Η αστική διαβίωση στη Νεάπολη

Η ενασχόληση των κατοίκων με τα γράμματα και το εμπόριο δημιούργησε μια κοινωνία εξωστρεφή, η οποία ενσωμάτωνε πολύ γρήγορα στοιχεία των ευρωπαϊκών πόλεων και της Ελληνικής πρωτεύουσας στα ανώτερα οικονομικά στρώματα. Έτσι αναπτύχθηκε η αρχιτεκτονική με νεοκλασικά στοιχεία και στοιχεία εκλεκτικισμού. Κατοικίες ισόγειες ή διώροφες, με κήπους και περίτεχνες περιφράξεις, καθώς και εξωτερικές διακοσμήσεις.

Οι κατοικίες αυτές είναι σύνθετες και διαθέτουν χώρους υποδοχής, σαλόνια, τραπεζαρίες, γραφεία- βιβλιοθήκες, υπνοδωμάτια και βοηθητικούς χώρους, κουζίνα, αποθήκη, πλυσταριό

Πολλά από αυτά τα σπίτια διατηρούνται μέχρι σήμερα και διαρκώς ανακαινίζονται, αλλά όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Οι κυρίες και οι κύριοι της αστικής τάξης, έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές πρόσεχαν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Κοστούμια και ωραία φορέματα, χειροποίητα από τα ραφτάδικα της πόλης κυριαρχούσαν στις επίσημες εκδηλώσεις και τους χορούς. Έπιπλα εισαγόμενα, βιενέζικες καρέκλες, σεντούκια, πορσελάνινα σερβίτσια, κρυστάλλινα ποτήρια, πολυθρόνες και χαλιά συμπλήρωναν την οικοσκευή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο