Ομιλία με θέμα “Ο ελληνικός εμφύλιος και ο πόλεμος των ταυτοτήτων”

Η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου (Π.Λ.Ε.Α.Μ.) σε συνεργασία με τις εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν ομιλία με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο των ετών 1946 – 1949 και τις πολιτικές ταυτότητες που αναδύονται και επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ραϋμόνδος Αλβανός. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο κύριος Ρ. Αλβανός, θα παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’40 βασισμένος σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εποχής. Θα αναλύσει τα ιδεολογικά στρατόπεδα των εμπλεκόμενων και θα εξηγήσει τις ζυμώσεις μέσα από τις οποίες οι πολιτικές ταυτότητες αναδύονται στην ταραχώδη δεκαετία του ’40. Επιπλέον, θα εξηγήσει πώς η συλλογική μνήμη επηρεάζει τη σημερινή κοινωνία.

Η ομιλία θα περιστρέφεται γύρω από τους θεματικούς άξονες του πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» που είναι βασισμένο στις ξεναγήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου και στις επαφές που είχε με τους επισκέπτες του.

Μέρος της εισαγωγής του βιβλίου επιλέχθηκε στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα γενικά λύκεια τον Ιούνιο του 2022. Στην εκδήλωση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καθηγητή και να εκθέσει απόψεις και απορίες.

Share

Μετάβαση στο περιεχόμενο