«Ο ζωγράφος Γιώργος Κουνάλης»

Ο Γιώργος Κουνάλης, ανήκει στη γενιά των σπουδαίων ζωγράφων της Κρήτης. Γεννήθηκε το 1935 στη Νεάπολη Λασιθίου και πέθανε στα Χανιά το 2012. Το διάστημα 1960-1962 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο νωπογραφίας και φορητής εικόνας με δάσκαλο τον Κ. Γεωργακόπουλο. Παράλληλα είχε δασκάλους τον Γιώργο Μαυροΐδη και  τον Γιάννη Μόραλη στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, ενώ συνεργάστηκε με τον Φ. Κόντογλου.

Ο Γ. Κουνάλης εργαζόταν με διαφορετικά είδη τέχνης, παράλληλα μεταξύ τους που το ένα προέκυπτε ως φυσικό στοιχείο ή επακόλουθο του άλλου, και τα οποία εκτείνονταν από τη βυζαντινή έως και τη σύγχρονη τέχνη με εννοιολογικά στοιχεία αλλά και με καλλιτεχνικά δρώμενα

 Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Κρήτη και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις.

Το έτος 2023 η Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εξέδωσε  το βιβλίο « Η εικαστική Άνοιξη στα Χανιά στις δεκαετίες 1960-1990. Η περίπτωση του Γιώργου Κουνάλη»  με συγγραφείς την κ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη και τον κ. Κων/νο Κουνάλη.

Το βιβλίο αυτό με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο φέρνει στο δημόσιο λόγο το έργο του Γ. Κουνάλη ενταγμένο στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής παραγωγής των Χανίων και δίνει την ευκαιρία και στην πατρώα γη του ζωγράφου να κατανοήσει και να αντιληφθεί την καλλιτεχνική του δημιουργία.

Η ΠΛΕΑΜ, με την ευγενική χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, τιμώντας τον καλλιτέχνη Γιώργο Κουνάλη και την οικογένειά του για την προσφορά της,(ο Κων/νος Κουνάλης υπήρξε δεξιός ψάλτης της Μ. Παναγίας επί σειρά ετών και αγιογράφος φορητών εικόνων και τέμπλων) παρουσιάζει το έργο του και την προσωπικότητά του, όπως συντίθεται στο εν λόγω βιβλίο.

το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης

 Ομιλητές: Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, μέλος ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης

                  Γιάννης Χρονάκης, Φιλόλογος

                  Κώστας Κουνάλης, Εικαστικός , πτυχιούχος ΑΣΚΤ.

Το ΔΣ της ΠΛΕΑΜ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υπεύθυνη πολιτισμού κ.Αθανασία Ζώτου, για την παραχώρηση ικανού αριθμού βιβλίων για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Share

Μετάβαση στο περιεχόμενο