Η Αγροτική και Ποιμενική ζωή
Η αγροτική ζωή είναι δύσκολη και απαιτεί χειρωνακτική εργασία από τα χαράματα ως το σούρουπο. Οι αγρότες καλλιεργούν λίγα εύφορα χωράφια και πολλά δύσβατα και κακοτράχαλα. Για τις καλλιέργειες χρειάζονταν οπωσδήποτε το αλέτρι τους, το βολοκόπο για την εξομάλυνση του εδάφους, το έχεντρο για να επιταχύνουν τα βόδια, τη σκαλίδα, κι ύστερα για να μαζέψουν τη σοδειά τους, το βολόσυρο για το αλώνισμα, το θρηνάκι για το διαχωρισμό από τα άχυρα, το βιχάλι για το ανακάτεμα, το βολίστη και το κόσκινο για το τελικό ξεκαθάρισμα των προϊόντων. Σπέρνουν συνήθως κουκιά, κριθάρι και λιγότερο στάρι ή ρεβύθια, αλλά και λινάρι το οποίο χρησιμοποιούν για κατασκευή ρούχων. Η καλλιέργεια της ελιάς και της αμυγδαλιάς επίσης έχει πρωταρχική θέση στη ζωή των αγροτών όπως και το αμπέλι. Συνήθως τα προϊόντα που παρήγαγαν ήταν για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας και ελάχιστα για εμπόριο.
Αρκετά δύσκολη είναι και η ποιμενική ζωή. Τα κοπάδια αιγών και προβάτων αναπαράγονται μια φορά το έτος. Οι ζωοτροφές είναι μόνο ο σανός, το κριθάρι και τα άχυρα και το νερό λιγοστό. Η τυροκομία είναι μια οικοτεχνική τελετουργία. Τα μαντριά είναι και τυροκομεία. Τα τυροκομικά προϊόντα επαρκούν για τις ανάγκες του σπιτιού και τα ενοίκια των εκτάσεων βόσκησης. Μόνο η πώληση κρέατος αποφέρει εισόδημα. Απαραίτητα εργαλεία είναι οι μπαστούνες των βοσκών, τα παγούρια, τα καζάνια για το γάλα, ο ταράκτης και ο διόνυσος για το ανακάτεμα του γάλακτος κατά την πήξη, τα τουπιά δηλ. οι φόρμες για τα τυριά, τα ψαλίδια για τις κουρές των ζώων.